Vooruitblik reis

Thuis komen met inspiratie én een concreet plan

 

Van   7 t/m 15 maart 2020 vertrekken we met een leergierig, enthousiast gezelschap naar het land van de rijzende zon. Hieronder geven we uitleg wat je van deze studiereis kunt verwachten.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak over hoe de Japanreis onderdeel kan worden van de Lean reis van jouw organisatie, neem dan contact op met ons via info@leancg.nl of   +31 (0)85 0655 392.

 

Cultuur

 

Wij geloven in de kracht van continu verbeteren en reflecteren. Om goed te kunnen reflecteren moet je soms afstand nemen, en een inspirerende omgeving opzoeken. Een andere Gemba (werkvloer) bijvoorbeeld, of een andere landscultuur. Dit alles samen kan nergens beter dan in Japan.

 

Tijdens onze studiereis naar Japan leren we samen de Japanse cultuur en bedrijfscultuur goed kennen. De unieke ontwikkeling van dit land, dat nooit overheerst is door buitenlandse invloeden, heeft geleid tot een land waarin tradities en continue ontwikkeling hand in hand gaan. Dat veel van de gedachten die nu samen Lean heten hier is ontstaan is dan ook zeker geen toeval. Tijdens de reis wordt duidelijk hoeveel wij van Japan kunnen leren en ook wat Japan van ons Nederlanders kan leren.

 

Thuis komen met inspiratie én een concreet plan

 

Lean succesvol toepassen vraagt om 20% inspiratie en 80% transpiratie, want je leert het door het te doen. Tijdens de studiereis is er even wat extra aandacht voor die inspiratiekant, maar als deelnemer werk je ook aan een uitdaging waar jij en jouw organisatie voor staan. Lukt het niet om dagstarts naar een hoger niveau te krijgen? Is er gebrek aan helderde visie en doelen in jouw organisatie? Wil jij met een klein team collega’s in Japan werken aan een verbeterplan voor een specifieke waardestroom? Tijdens de reis werken we samen aan deze uitdagingen, zodat iedereen thuis komt met een hoge dosis inspiratie én een concreet plan om die ene uitdaging te lijf te gaan.

 

De inspiratie tijdens de reis komt van verschillende kanten, ook van de deelnemers onderling. Vaak is het waardevol om met twee of meer collega’s uit één organisatie te komen, of om als freelancer een klant of samenwerkingspartner mee te nemen. Zo doe je tijdens de reis ook nog aan teambuilding én heb je thuis iemand waarmee je de intensieve indrukken kan blijven bespreken.

 

 

Lean guru Tim

 

Onze studiereis is uniek door de rol van onze gids, tolk en Lean guru Tim Wolput. Hij is vanuit België naar Japan verhuisd om zijn Aikido te verbeteren. En met succes, want hij werd wereldkampioen in deze Japanse vechtsport. Nu is hij al jaren kenner van de Japanse cultuur, maar nog altijd door de bril van een West-Europeaan, waardoor hij de reisdeelnemers bewust kan maken van alles wat ze willen zien en vaak niet meteen begrijpen. Naast Tim gaat er altijd een Lean coach van de Lean Consultancy Group mee vanuit Nederland. Met deze coach bereiden de deelnemers de reis voor, wordt er aan de gekozen uitdaging gewerkt en natuurlijk helpt de coach ook mee om de Lean inspiratie te doorgronden.

 

 

TPS

 

We bezoeken prachtige bedrijven. Natuurlijk gaan we naar Toyota. We bezoeken hun geweldige museum en een van de grote autofabrieken zelf. Het gedachtegoed rondom het Toyota Production System ontwikkelt nog steeds en tijdens de bezoeken wordt heel helder wat de Japanse bron onder de Lean filosofie precies inhoudt. Er is in de reis zelfs, optioneel, gelegenheid om een TPS/TMS certificaat te halen door examen te doen. Dit vergt wel enige voorbereiding!

 

Behalve Toyota bezoeken we diverse organisaties, van een stadsdeelkantoor in Tokyo tot een stomerijketen. Overal zijn dezelfde overtuigingen en technieken terug te vinden en nergens ziet Lean er hetzelfde uit. Om nog beter te begrijpen vanuit welke cultuur Lean is onstaan, zijn een traditionele theeceremonie en een Aikido les bij Tim zijn sensei vast onderdeel van het programma.

 

Omotenashi en monozokuri

 

Gastvrijheid (omotenashi) is een van de kernbegrippen in de Japanse cultuur, de basis waarop klantwaarde als fundament van Lean is gegroeid. Wij doen ons best om deze prachtige Japanse waarde ook in onze reis tot uiting te laten komen. De reis is comfortabel, geheel verzorgd en bij Tim en onze Lean coach zijn de deelnemers altijd in goede handen.

 

Een ander kernprincipe uit de Japanse cultuur is monozokuri, vakmanschap. Ergens beter in worden, elke dag een stapje. Thuis gaat de reis dus verder en onze Lean coach helpt graag mee om de inzichten uit de reis op een krachtige manier te delen met een groep collega’s uit je organisatie. Een studiereis maak je immers niet alleen voor jezelf, maar ook om je omgeving mee te inspireren! Ook Tim is altijd via video conference en soms ook live beschikbaar om te helpen een stukje Japan naar Nederland te brengen.

 

Praktische informatie

 

De study tour duurt 9 dagen. Kosten bedragen €6.495 (excl. BTW) en is all inclusive. Kosten voor de vlucht, het verblijf ter plaatse op basis van volpension, vervoer ter plaatse en alle georganiseerde activiteiten zijn in de prijs inbegrepen.

 

Jouw reis naar de bron van Lean en het land van de rijzende zon kan beginnen met een skypegesprek met onze Lean coach of met Tim zelf. We denken graag mee hoe de Japanreis onderdeel kan worden van de Lean reis van jouw organisatie.

 

 

Met diepe buiging en hartelijke groet,

 

Team Lean Japan Study Tours

 

 

Je kunt je hier inschrijven voor de Japan Study Tour >