TPS/TMS examen

Tijdens de Study Tour bezoeken we prachtige bedrijven. Natuurlijk gaan we naar Toyota. We bezoeken hun geweldige museum en een van de grote autofabrieken zelf. Het gedachtegoed rondom het Toyota Production System ontwikkelt nog steeds en tijdens de bezoeken wordt heel helder wat de Japanse bron onder de Lean filosofie precies inhoudt. Er is in de reis zelfs, optioneel, gelegenheid om een TPS en/of TMS certificaat te halen door examen te doen. Dit vergt wel enige voorbereiding.

 

A. TPS-Certificaat 4e graad

 

TPS staat natuurlijk voor Toyota Production System. Het examen gebeurt onder toezicht van het Toyota Management Institute  en het certificaat wordt uitgegeven door het TMS & TPS Certificate Institution.

 

Hoe ziet het examen eruit?

Het examen bestaat uit 80 vragen multiple choice. Per vraag heb je drie uitspraken waarvan er maar één juist is en die duid je aan. Heb je 56 of meer vragen juist, ben je geslaagd. Het examen duurt 1 uur.

 

Wat moet je doen om te slagen?

Heel grondig het TPS-handboek lezen en vooral heel goed begrijpen. Daarom is het aan te raden om het handboek ongeveer twee maanden op voorhand te bestellen, zodat je  je tijdig kunt voorbereiden.

 

Sleutelbegrippen in dit examen zijn Jidoka, Just-In-Time, 5S, Kanban, alle vormen van Kaizen, standaard werk, Simultaneous Engineering etc.

 

B. TMS-Certificaat 4e graad

 

TMS staat voor Toyota Way Management System. Toyota ontwikkelde dit systeem gebaseerd op TPS om deze laatste niet enkel in een productieomgeving maar doorheen heel de organisatie te kunnen toepassen. Het examen gebeurt onder toezicht van het Toyota Management Institute  en het certificaat wordt uitgegeven door het TMS & TPS Certificate Institution.

 

Hoe ziet het examen eruit?

Het examen bestaat uit 80 vragen multiple choice. Per vraag heb je vier uitspraken waarvan er maar één juist is en die duid je aan. Heb je 56 of meer vragen juist, ben je geslaagd. Het examen duurt 1 uur.

 

Wat moet je doen om te slagen?

Heel grondig het TMS-handboek lezen en vooral heel goed begrijpen. Daarom is het aan te raden om het handboek ongeveer twee maanden op voorhand te bestellen, zodat je  je tijdig kunt voorbereiden.

 

Sleutelbegrippen zijn ‘energie op de werkplek’, werkplezier en -voldoening, visueel management, managementstandaard.